Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Het Dagelijks Brood    Citaat van de dag - Duitsland en ‘competitiviteit’   
 

Citaat van de dag - Duitsland en ‘competitiviteit’

Het citaat komt uit een artikel met de titel “Duitslands economische begoocheling”. Het is van de hand van Philippe Legrain, de vorige adviseur bij de voorzitter van de Europese Commissie: “Zij die het beleid vormen zouden zich niet naar ‘competitiviteit’ moeten richten maar wel naar het stimuleren van productiviteit waarbij aan de werknemers betaald wordt wat hen toekomt” Wij hebben sinds lang de aandacht gericht op dat fetisj-woord “competitiviteit” dat meestal maar niet uitsluitend naar voor gebracht wordt binnen het domein dat betrekking heeft op belastingen. Wat ‘competitiviteit’ betreft is er een redelijk nauwe gelijkenis tussen de houding tegenover lonen en belastingen. Wij wezen er dikwijls op dat belastingen geen kosten voor de economie betekenen maar wel een herverdeling daarbinnen. Dit op een andere manier voorstellen, is in de val trappen van die gelijkschakelende gelijkenis. In werkelijkheid is het zo dat men met de belastingen in één domein gaat snijden en dat de opbrengst daarvan aangewend wordt ten voordele van een sector en ten koste van wat men elders kwijt is, en dat dit niet automatisch leidt tot wat men ‘competitiviteit’ zou kunnen noemen. Evenzo zijn lonen geen ‘kosten’ voor een economie maar wel een overdracht daarbinnen van uit een kapitaalkrachtige ondernemings-sector naar zijn werknemers. Vandaar dat loonverlagingen niet noodzakelijk een economie meer ‘competitief’ maken. Met dat woord “competitiviteit” komt men terecht in een gebied van de economische theorie die daarvoor nog op fatsoenlijke verkenning wacht.

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.