Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Het Dagelijks Brood    Europa, een belastingparadijs voor multinationals?  
 

Europa, een belastingparadijs voor multinationals?

Veel lidstaten van de Europese Unie - Luxemburg, Ierland, Nederland en België – staan er al langer bekend voor het ​​gunstig fiscaal regime voor zeer vermogende particulieren en vooral om grote ondernemingen aan te trekken.

Ze krijgen nu het gezelschap van Groot-Brittannië, waar de regering openlijk zijn ambities toont voor " de aantrekkelijkheid" van haar belastingen. Resultaat: achter het theoretische belastingtarief op winsten, kunnen de reëel betaalde bedragen dalen tot 2%. Een fiscale race naar de bodem waarbij de enige echte begunstigden en winnaars multinationale bedrijven, hun bestuurders en aandeelhouders zijn.

En de verliezers? Inderdaad, de gewone werkende mensen, “de echte belastingbetalers” en alle publieke diensten die noodzakelijk zijn voor de mensen zoals onderwijs, zorg, openbaar vervoer, musea, bibliotheken, enz.

De reuzen van het net zoals Google en Apple zijn verre van de enigen die fiscale constructies opzetten om de strijd aan te gaan en zo belastingen te ontduiken. Een blik op de ranglijst van Amerikaanse bedrijven met het meeste geld in het buitenland, goed verstopt om de 40% Amerikaanse vennootschapsbelasting te ontlopen, is stichtend en dus ontluisterend. General Electric is de trotse eigenaar van 110.000.000.000 € in offshore plaatsen. Microsoft bij benadering 80 miljard euro, gevolgd door de farmaceutische bedrijven Pfizer en Merck. En wie moeten deze wanhopige groepen bedanken voor deze belastingverlaging, in weerwil van sommige concurrenten en de gewone mensen die zelf wèl hun belastingen betalen ? Men vertelt het bijna nooit, maar de overgrote meerderheid van de optimalisatie-professionals kunnen hun hoed afdoen voor ... de Europese Unie.

Want voor een goed geadviseerde multinational van Amerikaanse, Franse of Duitse afkomst geeft Europa de aanblik van een echt belastingparadijs. Dat kan alleen gebeuren omdat Ierland en Nederland aan bedrijven rare fiscale manoeuvres toestaan, genaamd "Double Irish" en de "Nederlandse Sandwich", zodat Amerikaanse multinationals nu ook in staat zijn om hun winsten op te slaan in offshore jurisdicties, zonder ook maar 1 cent te betalen.

Dit komt omdat niet alleen deze landen, maar ook Luxemburg, België en het Verenigd Koninkrijk, de neiging hebben om een luisterend oor te bieden aan de industrie van financiële lobbyisten, die ijveren voor maatregelen van belastingverminderingen.

Dat resulteert binnen de Europese Unie in belastingtarieven voor bedrijven die mijlenver verwijderd zijn van de officiële tarieven 24% tot 34% in deze landen. Intussen voeren de meeste landen binnen de Europese Unie reeds jaren een beleid van brutale besparingen op de rug van de werkende mensen, de echte belastingbetalers.

Met dank aan Inge De Vriendt

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.