Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Totaal aantal nieuwsberichten: 324
 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

 

Zwitserland tegen belastingfraude?

De Zwitserse Bondsraad heeft op 9 oktober de ondertekening van de overeenkomst met de OESO en de Europese Raad over gemeenschappelijke administratieve assistentie voor belastingzaken goedgekeurd, meldt de NZZ.(Neue Zürcher Zeitung) Door dit akkoord, dat door 56 landen is ondertekend, wordt het mogelijk bankgegevens tussen landen uit te wisselen. Dat kan op verzoek gebeuren, maar ook uit eigen beweging. Dit betekent dat Zwitserland vanaf heden de belastingdiensten van de aangesloten landen kan waarschuwen als het vermoedt dat een Zwitserse bankrekening wordt gebruikt voor het plegen van belastingfraude. Tot op heden wisselde Bern alleen gegevens uit met de grootste economische partners van Zwitserland. De overheid kan nu samen met andere landen, zoals Moldavië en Ghana, de strijd tegen belastingfraude aangaan. Volgens schattingen staat er op Zwitserse bankrekeningen 360 miljard euro zwart geld afkomstig uit ontwikkelingslanden. De addertjes onder het gras blijven: “Zwitserland kan de belastingdiensten van de aangesloten landen waarschuwen” en “Zwitserland kan samen met andere landen de strijd tegen belastingfraude aangaan”. Let op het belangrijke woordje “kan”. Zwitserland is door deze overeenkomst tot niets verplicht. Er is geen automatische verplichting tot uitwisseling van belastinginformatie. Deze overeenkomsten blijven hangen in de “goodwill” sfeer van de betrokken landen. Waarom zou die goede wil er nu ineens komen?

 
 

EU te mild voor prijskartels

"Europa is te mild voor prijskartels", schrijft De Standaard. Het Vlaamse dagblad verwijst naar een recent onderzoek van de Brusselse denktank Bruegel. De boetes die de Europese Commissie de laatste twaalf jaar heeft opgelegd aan bedrijven die illegale prijsafspraken hebben gesloten, zouden te laag zijn om de bedrijven af te schrikken.

Het dagblad schrijft:

In vier op de vijf gevallen is het voordeliger om prijzen af te spreken of de markt te verdelen, zelfs als de bedrijven in kwestie daarna een miljoenenboete moeten ophoesten.

De laatste twaalf jaar heeft de Europese Commissie 18,4 miljard euro aan boetes opgelegd, terwijl de illegale afspraken de Europese consumenten maar liefst 300 miljard euro hebben gekost.

 
 

Bulgaren en Grieken minst gelukkig van Europa

“Bulgaren zijn het allerongelukkigste volk”. Dat meldt Trud naar aanleiding van de Wereldgelukranglijst (World Happiness Report) die op 8 september is gepubliceerd. Bulgarije staat op de 144e plaats van de 156 onderzochte landen. Het ongelukkigste land van Europa laat slechts de arme Afrikaanse landen en Syrië achter zich, aldus het Bulgaarse dagblad. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Earth Institute van Columbia University in de Verenigde Staten, in samenwerking met het Sustainable Development Solutions Network, een initiatief van de Verenigde Naties. De onderzochte criteria waren de levensverwachting, het bruto binnenlands product (bbp), de afwezigheid van corruptie, de vrijheid om beslissingen te nemen, de mate van generositeit en iemand hebben om op te kunnen rekenen. Maar volgens een enquête van onderzoeksbureau Gallup waaruit Trud citeert, “zijn de redenen van het Bulgaarse ongeluk vooral de wijdverbreide corruptie en de vrijheid om beslissingen te nemen, want deze is zelfs nog beperkter dan in Botswana, dat net achter Bulgarije in het klassement eindigt”. In Griekenland pakt Ta Nea uit met de kop over “het ongeluk om Grieks te zijn”. Het land eindigt op de 70e plaats, net achter de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Het is het enige Europese land dat een diepterecord heeft behaald. In 2010-2012 was de geluksindex van Griekenland volgens het rapport nog 5,4 op 10, tegen 6,3 in de periode 2005-2007. “Werkloosheid is de sleutelfactor tot misère’’ en “de tevredenheid van de Griekse burger neemt in rap tempo af”, stelt Ta Nea vast. “De Grieken hebben niet het gevoel dat ze iemand hebben om op te kunnen rekenen of dat ze de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen.” We denken dat Ta Nea er dichtbij zit: “de vrijheid om beslissingen te nemen” betekent in het liberale kapitalisme vooral de vrijheid van de sociaal-economisch sterksten en wanneer het neoliberalisme hard toeslaat, zoals in Griekenland door brutale bezuinigingen, wordt het geluk zeer ongelijk verdeeld. Henny Vrienten en wijlen Herman Brood zongen het al twee decennia geleden “als je wint heb je vrienden”.

 
 

BELASTINGONTDUIKING:

EU onderzoekt belastingdeals multinationals De Europese Commissie gaat de belastingafspraken bekijken die een aantal Europese landen, waaronder Ierland, Luxemburg en Nederland, hebben gemaakt met multinationals zoals Apple en Starbucks. Er gaan namelijk geruchten dat de landen de bedrijven verboden toezeggingen hebben gedaan en voordelige tarieven aan hebben geboden, meldt de Financial Times.

Alle drie de landen die de krant noemt, hebben de bijnaam een ‘belastingparadijs’ te zijn omdat ze grote internationale bedrijven toestaan hun hoofdkantoren in hun land te vestigen en hun inkomsten via deze landen door te sluizen voor een lagere internationale belastingaanslag. Het besluit van de Commissie betekent niet dat er “misbruik is vastgesteld”. De nationale overheden van deze landen worden eenvoudig verzocht om “hun belastingregels toe te lichten en de details over toezeggingen die er aan verschillende specifieke ondernemingen werden gedaan, openbaar te maken”, schrijft de krant verder. Aan de hand van de bevindingen die hieruit voortvloeien, zal de Commissie besluiten of er een formeel onderzoek naar de fiscale activiteiten van deze landen moet worden opgestart. Daarover zegt de krant: Door de EU-regels voor staatssteun zo strikt te handhaven lijkt er een nieuwe dimensie te worden toegevoegd aan de wereldwijde strijd tegen belastingontduiking. Deze regels vormen een uniek regime dat concurrentievervalsing door middel van belastingverlagingen voor bepaalde groepen uit de private sector, verbiedt. […] De afspraken die nu worden onderzocht, geven bedrijven garanties over de manier waarop hun belastingzaken zullen worden behandeld, soms zelfs al voorafgaand aan het besluit om een bedrijf in het land te vestigen.

 
 

Een megaopbrengst van 84 miljard pond aan belastingontwijking voor telecombedrijf Vodafone

Het Britse telecombedrijf Vodafone verkoopt voor een nettobedrag van 84 miljard pond (ongeveer 99,2 miljard euro) zijn aandeel in het Amerikaanse telecombedrijf Verizon. Een som waarover geen Britse belasting betaald hoeft te worden, schrijft The Independent verontwaardigd. Hoewel de Amerikaanse belastingdienst 3,2 miljard pond (ongeveer 3,7 miljard euro) belasting over het bedrag zal heffen, kan de Britse fiscus omzeild worden, omdat de Amerikaanse divisie van Vodafone in handen is van een firma in Nederland. Ook over de opbrengsten van de verkoop hoeft Vodafone geen belasting te betalen dankzij een wet uit 2002 over de verkoop van aandelen. Belastingwaakhonden vinden dat het bedrijf de “morele plicht” heeft belasting af te dragen, omdat het om “één van de grootse deals uit de handelsgeschiedenis” gaat, schrijft de Britse krant The Independent.

 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

Nieuws overnemen uit deze rubriek - RSS lijn [2.0] RSS lijn [Nieuws overnemen uit deze rubriek]

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« December 2017 »
M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.