Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Totaal aantal nieuwsberichten: 324
 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

 

Citaten van de week: Luxemburg en Oostenrijk Heeft Luc Frieden, de Luxemburgse minister van financiën, misschien iets gerookt??

Over automatische uitwisseling van informatie zegt hij: “Het verrast mij nog steeds dat zowel de G20 als de OESO er tot nog toe niet in slagen die regeling internationaal door te voeren” Ons antwoord: Inderdaad, Mr Frieden, dat komt omdat landen zoals dat van u er zich tot voor kort met hand en tand hebben tegen verzet. De belastingparadijzen komen blijkbaar, in paniek, met gekke verklaringen aandraven.

Ondertussen in Oostenrijk: “Automatische uitwisseling van gegevens vormt een enorme inbreuk op de privacy”.

Ons antwoord: Regeringen hebben het lef informatie te achterhalen over hun misdadige ontduikers van belastingen. Hoe durven ze! Rijke mensen hebben toch het recht de wet met de voeten te treden en ervoor te zorgen dat alle anderen die rekeningen van hen betalen!

 
 

Luxemburg steunt Londense weerstand tegen de taks op financiële transacties

Volgens Luc Frieden, de Luxemburgse minister van financiën, zal Luxemburg Groot-Brittannië steunen in het verwerpen van de belasting op financiële transacties, voorgesteld door elf landen van de eurozone. “Wij zitten op dezelfde lijn als het Verenigd Koninkrijk … . Wij zullen zeker de gerechtelijke stappen bij het Europese Gerechtshof steunen” verklaarde Luc Frieden tijdens een vergadering van de banken in de Londense ‘City’. De Britse regering heeft beroep aangetekend. Zij is van oordeel dat de taks, indien doorgevoerd, de financiële transacties zal aantasten tot voorbij de grenzen van de landen die haar toepassen, wat de activiteiten van de ‘City’ zou kunnen in gevaar brengen.

 
 

Formule 1-baas Ecclestone: ’Mensenrechten? Wat zijn dat?’

Rellen in Bahrein tijdens F1-race ... Race-organisatie doof voor kritiek

Een overmacht aan politie heeft ervoor gezorgd dat demonstranten niet de omstreden Formule 1 race in Bahrein konden verstoren. De race ging door ondanks gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie. Mensenrechtenstrijders uiten kritiek op de F1-organisatie. Topman Bernie Ecclestone zegt niet te weten wat mensenrechten zijn.

In Bahrein werden onder meer autobanden in brand gestoken om te protesteren tegen de Formule 1 Grand Prix. Dertien demonstranten werden gearresteerd, volgens het Bahrain Centre for Human Rights. De protesten in Bahrein zijn al sinds het uitbreken van de Arabische Lente aan de gang. In 2011 werd de Grand Prix nog afgelast maar vorig jaar en ook dit jaar ging het racefeestje gewoon door te midden van de protesten. Volgens mensenrechtenactivisten zijn in de dagen voorafgaande aan de race veel mensen opgepakt. De shiitische demonstranten protesteren tegen de soennitische monarchie en eisen democratie.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone verklaarde dat het niet zijn taak is om in ieder land na te gaan of de wetgeving wel in orde is. "Ik vraag mensen altijd: Welke mensenrechten? Ik weet niet wat dat zijn." Volgens Ecclestone moet iedereen zich gewoon houden aan de wetten van het land waar hij of zij woont. Dat noemt hij rechten. Politici die aandacht vragen voor de situatie doen dat volgens hem om in de krant te komen. Overigens vindt hij het stom dat Bahrein de Grand Prix houdt want dat biedt mogelijkheden tot protest. Volgens eigen zeggen heeft hij komende week, na de race, een gesprek met de oppositie.

Sommigen beweren dat F1 bobo Ecclestone wereldvreemd is, maar laten we het vooral bij elitaire arrogantie houden.

 
 

’Wie 3 miljoen euro verloor krijgt Cypriotisch paspoort’

Wie meer dan 3 miljoen euro verloor in het recente bankendebacle kan een Cypriotisch paspoort ‘cadeau’ krijgen. Dat heeft president Nicolas Anastasiades aangekondigd. ‘Op die manier willen de Cyprioten vooral de pijn verzachten voor die Russen die het meest onder de genomen maatregelen geleden hebben,’ zei de president. Met zo’n paspoort opent zich voor die Russen de poort tot de EU. De president bevestigde dat zijn regering zich over andere maatregelen beraadt om een gedeelte van de geleden verliezen voor spaarders, obligatiehouders en aandeelhouders te compenseren. ’Cyprus blijft hoe dan ook een internationale speler op financiëel niveau en meer bepaald voor Russische bedrijven,’ beloofde Anastiades. In het verleden trof Cyprus ook al gelijkaardige maatregelen om rijke Chinezen naar het eiland te lokken In Cyprus hebben ze duidelijk een nieuwe originele versie gekozen van “laat het grote geld niet ontsnappen”.

 
 

VS: het vijfde opeenvolgende jaar van extreme belastingsontwijking door ondernemingen.

‘Nation of Change’ (het ‘Land van de Poen’) heeft zopas een artikel gepubliceerd over belastingsontwijking door ondernemingen in de Verenigde Staten. Zoals zij het zonder pardon noteren: “Ondernemingen zijn er eenvoudigweg mee gestopt hun belastingen te betalen, mogelijks als excuus de recessie van 2008 inroepend en zich beroepend op tegenspoed, maar als vervolgens de zaken terug beter gaan, hebben ze niet besloten hun belastingsverplichtingen terug te vervullen. De feiten zijn niet te betwisten. Gedurende meer dan 20 jaren, tussen 1987 en 2008, betaalden ondernemingen gemiddeld 22.5% aan federale belastingen. Sinds de recessie is dat gezakt tot 10% - zelfs ondanks het feit dat hun winsten in minder dan tien jaren verdubbelden”.

Voortgaand op gegevens uit ‘Pay Up Now’ (Stort Nu) dat de data van de S.E.C. (de ‘Securities and Exchange Commission’ = de beurscommissie van de Amerikaanse overheid) gebruikte die de ondernemingen zelf hadden ingediend, biedt het artikel een lijst van de zestien ergste belastingsontduikers en verklaart wie er de winnaar is: “Niemand wint in dat spel. In financieel opzicht wel, maar de winsten worden teniet gedaan door de hebzucht en onverantwoordelijkheid bij belastingsontwijking”.

De ondernemingen die er in betrokken zijn, zullen ongetwijfeld beweren binnen de wet te handelen, maar zoals Bloomberg in een vernietigende aanval op de belangrijkste regelgever, de OESO, naar voor bracht, hebben de ondernemingen gedurende tientallen jaren de regels vorm gegeven, en men mag er zeker van zijn dat zij niet gehaast zijn het probleem op te lossen.

 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

Nieuws overnemen uit deze rubriek - RSS lijn [2.0] RSS lijn [Nieuws overnemen uit deze rubriek]

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.