Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Totaal aantal nieuwsberichten: 324
 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

 

De baas van ‘Credit Suisse’: de dreigementen van de bankiers worden overdreven.

Een uitspraak van ‘Credit Suisse’ baas Bradley Dougan, in het kader van de Zwitserse plannen voor strenge beteugeling van de lonen van leidinggevenden:
“Mensen schrijven altijd over vertrekkende bankiers. Uiteindelijk blijkt dat er niet zoveel onder hen zinnens zijn dat te doen, en ik denk dat dit ook deze keer zo zal zijn”.

Inderdaad, en hetzelfde geldt in het geval van belastingen. Wij hoorden telkens weer bedreigingen, maar het aantal onder de bankiers die echt in een gepikeerde bui hun kinderen van school haalden omdat zij niet zoveel gaan verdienen als hun collega’s, en verhuizen naar gewetenloze plaatsen zoals Monaco, is op zijn minst een grootteorde kleiner dan het aantal dat ermee dreigt.

 
 

Het in beslag nemen van land: wanneer agrobrandstoffen de voedselvoorziening bedreigen (Sierra Leone).

10.000 hectaren. Dat is de oppervlakte die in de streek van Makeni, Sierra Leone, voor de duur van 50 jaren aan het Zwitserse bedrijf ‘Addax Bioenergy’ werd toegekend voor de aanplanting van suikerriet. Dat aantal hectaren is evenveel als een 200tal middelgrote Franse landbouwexploitaties samen. De groep uit Genève wil er jaarlijks 90.000 m3 bioethanol produceren, vooral bestemd voor de Europese Unie. Het project dat van start ging in 2008, bevat de constructie van een ethanolraffinaderij en van een electrische centrale, aangedreven door biomassa, die stroom zou leveren aan 20% van het nationale net. 2000 personen zullen tewerkgesteld worden door de onderneming, verzekert ons ‘Addax Bioenergy’. Het project wordt door de initiatiefnemers voorgesteld als “een project voor duurzame ontwikkeling zonder voorgaande, dat landbouw met energie associeert”. Het project van Makeni trekt evenwel de banbliksems aan van niet-gouvernementele organisaties. ‘Silnorf’, netwerk in Sierra Leone voor het recht op voedselvoorziening, veroordeelt in zijn jaarlijks rapport dat het principe van een vrije, voorafgaande en geïnformeerde goedkeuring door de plaatselijke gemeenschappen niet werd gerespecteerd. Het netwerk vermeldt niet gehouden beloften, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt. Een voorbeeld, volgens ‘Silnorf’: “Addax Energy had beloofd geen suikerriet te zullen planten op de meest vruchtbare gronden die voor rijstvelden voorbehouden zijn, maar de aanplanting enkel te zullen doen op verschraalde grond”. De lokale ngo wijst ook op het vernietigen en afleiden van bepaalde waterlopen om de plantages te bewateren. De taak van alarmeren wordt in Zwitserland ondersteund door de ngo ‘Pain pour le Prochain’ die van oordeel is: “voedsel verbouwen voor in de brandstofreservoirs in plaats van voor op de borden, is zinloos”. Terwijl er 13.000 mensen leefden op de gronden die aan de Zwitserse groep zijn toegekend, vraagt het netwerk ‘Silnorf’ “dat men in Sierra Leone effectief werk zou maken van het recht op voedselvoorziening”. De vereniging ‘Grain’ herinnert er ons aan dat sinds 2007 bedrijven over de hele wereld jaarlijks gemiddeld 10 miljoen hectaren grond in beslag nemen. Zowel in het geval van het suikerriet in Sierra Leone als in dat van de palmolie in Liberia, blijft de Europese Unie de uiteindelijke bestemmeling van die tot brandstof omgevormde voedingsgewassen.

 
 

De opwarming van het klimaat: de situatie verergert.

Het staat niet goed een klimaatscepticus te zijn. Het tijdschrift ‘Science’ publiceerde zopas een onderzoek waaruit blijkt dat de recente opwarming van het klimaat er een is “zonder voorgaande” en dat ze veel en veel sneller gaat dan in de loop van eerdere opwarmingsperioden. Met hun onderzoek naar de temperatuurafwijkingen die zich hebben voorgedaan over een tijdspanne van meer dan 11.000 jaar, brengen de auteurs ons nieuwe elementen aan om definitief komaf te maken met de opvatting dat de huidige klimaatopwarming aan natuurlijke klimaatvariaties zou te wijten zijn. Deze studie is gepubliceerd enkele dagen nadat het Hawaïaanse observatorium te Mauna Loa in de loop van 2012 een bijzondere sterke sprong in de concentratie van atmosferische CO2 had gemeten. Die concentratie vermeerderde met 2.67 delen per miljoen (ppm), het record van toename van 2.93 ppm in 1998 benaderend, en bereikte zo 395 ppm. De eerste gegevens van 2013 doen vermoeden dat de tendens in de eerstvolgende tijd niet zal keren. Het waargenomen record van februari 2013 overschrijdt reeds het hoogste niveau dat in 2012 werd gemeten. Het concentratieniveau van 400 ppm komt dichterbij, terwijl er eigenlijk een terugval naar 350 ppm zou moeten gerealiseerd worden, wil men verhinderen dat het klimaat met meer dan 2° C opwarmt. Voor Pieter Tans die voor de NOAA ( administratie van de Verenigde Staten) de uitstoot van broeikasgassen meet, bestaat er geen twijfel over dat “de voornaamste oorzaak ligt in de toename van het verbruik van fossiele brandstoffen”. Het ‘Internationale Energie Agentschap’ heeft in het rapport van einde 2012 aangeraden “het verbruik tegen 2050 terug te dringen tot niet meer dan een derde van de bewezen reserves aan fossiele brandstoffen”.

 
 

Finland post 17000 pagina’s met gegevens over de vennootschapsbelasting online

De Finse belastingdienst heeft – voor de eerste keer ooit – volledige gegevens gepubliceerd, op het niveau van de ondernemingen, over de belastingen in Finland betaald door beursgenoteerde ondernemingen en andere rechtspersonen die verplicht zijn om die vennootschapsbelasting betalen.

Het besluit werd waarschijnlijk geïnspireerd door het nieuws dat Denemarken soortgelijk experiment zou uitvoeren. De persoonlijke tarieven van de inkomstenbelasting zijn in Finland, op aanvraag, ook steeds publiek gemaakt. Dezelfde transparantie m.b.t. de vennootschapsbelasting is dus een logische stap tot het bevorderen van openheid over betaalde belastingen. De gegevensbestanden zijn verkrijgbaar voor het jaar 2011 en bevatten informatie over alle bedrijfswinsten en belastingen geheven op ondernemingsniveau. Ze zijn verkrijgbaar als CSV-bestand of als twee PDF-bestanden van meer dan 17.000 pagina’s.

Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig wat onderzoek hierover zal opleveren.
In Finland geen discussie meer over bankgeheimen en vermogenskadaster.
Diegenen die niet of nauwelijks bijdragen vanuit de vennootschappen aan de Finse verzorgingsstaat zijn vanaf nu gekend. Een concrete stap in “het grote geld niet laten ontsnappen”.

 
 

Terwijl de crisis door de wereld raast boeken Rolls-Royce, Bentley en Maserati recordverkopen

Het is een bekende volksspreuk, een torenhoog cliché: “een rijke mens is aardig”. “Aardig” niet in de betekenis van “lief” maar van “aardige sprongen, kuren maken”. Terwijl iedereen zich suf spaart in crisistijden en anderen niets meer te sparen hebben, laten de rijken meer dan ooit het geld rollen en consumeren luxegoederen. Vooral om te pronken met hun rijkdom en status. Naast yachten blijven luxe-auto’s het statussymbool bij uitstek. Rolls-Royce, de Britse fabrikant van luxewagens, heeft voor de tweede opeenvolgende keer in zijn 108-jarig bestaan zijn verkoopsrecord gebroken. Hoewel zowel in 2012 als in 2011 de verkopen telkens maar 1% hoger gingen, blijft het om aanzienlijke bedragen gaan, want het goedkoopste model kost al om en bij de 200.000 euro. Rolls-Royce is eigendom van het Duitse BMW en verkocht in 2012 ruim 3.575 exemplaren, waarbij vooral de verkoop in Latijns-Amerika, Thailand en het Midden-Oosten opviel. In deze laatste regio is zelfs sprake van een stijging van 25%. De nieuwe rijken zitten overal verspreid. Een mondiale klasse met een hang naar luxe en exuberante goederen. Terwijl overal ter wereld een aanval op de publieke goederen wordt ingezet doet deze klasse zich tegoed aan peperdure private goederen. En niet enkel Rolls-Royce doet het goed. Ook BMW, Audi, Mercedes-Benz en Jaguar boekten recordverkopen. De voorbije vier jaar is de globale verkoop van premium en luxewagens met ruim 13% gestegen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbedrijf JATO Dynamics. Maar binnen dat segment doen vooral Rolls-Royce, Bentley en Maserati het goed. Zij noteerden tussen 2008 en 2012 een verkoopsstijging van 36%. Bentley verkocht vorig jaar 8.510 wagens, 22% meer dan een jaar eerder. Zei u Crisis? Jawel, maar niet voor iedereen.

 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

Nieuws overnemen uit deze rubriek - RSS lijn [2.0] RSS lijn [Nieuws overnemen uit deze rubriek]

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« December 2017 »
M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.