Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Totaal aantal nieuwsberichten: 324
 

... | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 55 |...

 

Het Madoff schandaal: belastingparadijs Luxemburg is een hoofdrolspeler.

Enkele citaten uit een vurige brief, gericht aan de Luxemburgse minister van financiën, Luc Frieden, in naam van 2.500 gestroopte Madoff investeerders, spreekt voor zichzelf.:

“Sinds drie jaren werd “tot op vandaag geen enkele van die instellingen als verantwoordelijk beschouwd. Noteer dat de bedrogen investeerders overal in de wereld op het gerecht beroep hebben gedaan maar dat zij altijd verwezen worden naar Luxemburg. In Luxemburg heeft de financiële sector de rangen gesloten en verschuilt zich achter de klassieke ‘offshore’houding die door Jerome Turquey, een Luxemburgse criticus, op elegante manier als volgt wordt uitgedrukt: “Kust ze! Laat ons gewoon geld binnenhalen!”.

 
 

De Olympische Spelen van Londen worden gesponsord door de kampioen van de vervuilers

De Olympische Spelen van Londen 2012 gaan er prat op de meest ecologische spelen uit de geschiedenis te worden. Toch is er één sponsor die een schandvlek is: Dow Chemical, de chemiereus, verantwoordelijk voor de ergste industriële catastrofe uit de geschiedenis, in Bhopal (Indië). In 1984 had er een ontploffing plaats op de site waar pesticides geproduceerd werden. Er ontsnapte meer dan 40 ton hoogtoxische stoffen. Gevolg: 7000 à 10.000 doden volgens Amnesty International. En een besmetting van de gronden, het water, de woningen, voor decennia. Sinds 27 jaar weigert Dow Chemical om de site te reinigen en de slachtoffers te vergoeden. Het organiserend comité van de Olympische Spelen gaf Dow Chemical de toelating om 336 publiciteitsborden van 25 meter hoog te plaatsen in het Olympisch stadion.

Als officiële partner van de OS, levert Dow zijn expertise, “door producten te creëren die het impact op het milieu verminderen” en helpt om “de sociale en milieuverantwoordelijkheid te promoten over heel de planeet” vertelt hun site. Een taak die in continuïteit is met hun missie: “Gepassioneerd innoveren van wezenlijke dingen voor de menselijke vooruitgang door oplossingen aan te bieden die haalbaar zijn voor onze klanten.” … Deze poging om de eigen verantwoordelijkheid te verdoezelen, viel bij India niet in de smaak. Half december dreigde het de spelen van Londen te boycotten. Een petitie roept op om Dow uit te sluiten van de lijst van officiële partners. Het verdict viel net voor de eindejaarsfeesten: “Noch voor, noch tijdens, noch na de Olympische Spelen zal het merk in het stadion verschijnen” verklaarde een woordvoerder van het organiserend comité. En nu, wait and see.

 
 

1,6 miljoen dakloze kinderen in de VS

Ze leven in wagens, leegstaande gebouwen, metrostations of in tenten. Soms kunnen zij terecht in onthaalcentra, motels of verwanten. In 2010 waren 1,6 miljoen kinderen op één of ander ogenblik dakloos in de VS. Hetzij één kind op 45. Een stijging met 38% in vier jaar, volgens een pas gepubliceerd verslag van het National center on Family Homelessness.

Kinderen die geleidelijk aan « een belangrijk deel worden van een derde wereld die tot stand komt in onze eigen natie », zegt het rapport. Die kinderen zijn meer onderhevig aan chronische ziekten, astma, stress, emotionele aandoeningen of honger en slechte voeding. Een situatie die des te schrijnender is daar 42% van die kinderen jonger zijn dan 6 jaar. Ook hun schooltijd verloopt op een meer chaotische wijze: nagenoeg één derde was op ten minste drie verschillende scholen.

Volgens het rapport zijn de oorzaken van die situatie armoede (49 miljoen Amerikanen op 309 miljoen leven onder de armoedegrens) gecombineerd met een gebrek aan toegankelijke woningen en natuurrampen, waardoor miljoenen inwoners zonder woning vallen. En vooral, « een verwoestende recessie te wijten aan speculatie op de onroerende en financiële markten, die de economie grondiger hebben verstoord dan de stormen, het milieu en de rampen».

Volgens het Center for Responsible Lending hebben nagenoeg zes miljoen gezinnen hun woning verloren tijdens de crisis van de laatste drie jaren. Om een verergering van de situatie te voorkomen, stelt het rapport, dat de situatie bestudeert staat per staat, voor een einde te stellen aan de budgettaire ingrepen in de programma’s bestemd voor dakloze gezinnen en kinderen.

President Obama, change?

 
 

The City in Londen, een ondemocratische staat in een democratische staat

8 zaken die u niet wist over het financiële hart van Europa: de Londense City
De Square Mile is een klein gebied in de Britse hoofdstad Londen, waar een groot deel van de globale financiële activiteit is gecentraliseerd. Wat weinigen weten is dat dit gebied over een zeer speciale status beschikt. The Guardian somt een aantal van de privileges op:
1. De City of London, het financiële centrum van de Engelse hoofdstad, tolereert geen democratie.
2. De City wordt bestuurd door de Corporation of the City of London. Dit bestuur hoeft aan niets en niemand verantwoording af te leggen.
3. De Corporation hoeft zich weinig aan te trekken van de wetten en democratische structuur die in de rest van het Verenigd Koninkrijk gelden. Ook het Britse parlement heeft geen zeggenschap over de City.
4. De Corporation stuurt een lobbyist naar het lagerhuis, genaamd `the remembrancer`. Die zorgt ervoor dat de rechten en privileges van de City worden beschermd.
5. De Londense City kan worden beschouwd als een offshore staat.
6. Ook de burgemeester van Londen krijgt geen vat op het financiele centrum. Binnen de jurisdictie van de City kunnen oligarchen, kleptocraten, gangsters en drugshandelaren vrijelijk hun gang gaan en geld witwassen.
7. De autonomie van de City maakt het ook onmogelijk om een effectieve regulering van globale financiële markten af te dwingen. 8. Alle regeringen die hebben getracht de City te democratiseren hebben gefaald.

 
 

Griekenland: van financiële crisis tot een crisis van de volksgezondheid

De Griekse financiële crisis zou wel eens kunnen uitmonden in een crisis van de volksgezondheid. In een studie die door het Britse tijdschrift ‘The Lancet’ in oktober gepubliceerd werd, wordt gewezen op een opmerkelijke achteruitgang van de gezondheid van de Griekse bevolking. Daarenboven heeft de vereniging ‘Artsen van de Wereld” tijdens een persconferentie in Athene de dramatische impact van de crisis op de volksgezondheid bevestigd. Tussen 2007 en 2010 is het aantal geneeskundige zorgen verstrekt door de ploegen van ‘Wereldartsen’, zorgen die normaal voorbehouden zijn voor daklozen, vluchtelingen en asielzoekers, exponentieel toegenomen. 30% van de Grieken zouden er nu beroep op doen tegen 4% vooraleer de “bezuinigingscrisis” onder druk van Europese Commissie en IMF toesloeg. Het aantal zelfmoorden is er met meer dan 20% toegenomen tussen 2010 en 2011 terwijl de zelfmoordcijfers in Griekenland voorheen tot de laagste binnen Europa behoorden. Prostitutie neemt ook sterk toe, zelfs binnen de sociale lagen die tot voor kort weinig economische problemen hadden. En terwijl het aantal hospitalisaties met 24% is gestegen ten opzichte van 2009 moeten 3000 gesalarieerden hun baan in ziekenhuizen en andere centra van volksgezondheid tegen midden december verlaten hebben. Wie aangesteld kan blijven zal zijn of haar salaris tot mogelijks 40% zien zakken.

 

... | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 55 |...

Nieuws overnemen uit deze rubriek - RSS lijn [2.0] RSS lijn [Nieuws overnemen uit deze rubriek]

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.