Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Totaal aantal nieuwsberichten: 324
 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

 

Abba geeft toe dat extravagante outfits werden gedragen om belastingen te vermijden (The Guardian, 16 februari 2014)

Een nieuw boek onthult dat de kledingstijl van de band werd beïnvloed door Zweedse wetten waarbij de kosten van outfits worden afgetrokken via de belastingen. De Zweedse wet voorzag dat de aankoop van kostuums kon worden afgetrokken van de belastbare inkomsten, wanneer ze zo extravagant waren dat ze onmogelijk op straat konden worden gedragen.

De glinsterende hotpants, lovertjes jumpsuits en platteauzolen die de vier leden van Abba droegen op het hoogtepunt van hun roem, waren niet ontworpen opdat de vier bandleden zouden opvallen - maar ook omwille van fiscale efficiëntie, zo luidt nu de conclusie. In een nieuw boek vertelt Björn Ulvaeus over hun klederdracht: "Eerlijk gezegd zagen we er in die jaren als gekken uit. Niemand ging zo slecht gekleed op het podium als wij in die tijd.” De reden voor hun gedurfde mode keuzes lag niet alleen in de popglamour van de late jaren ’70 en vroege jaren ’80, maar ook in het Zweedse fiscale wetboek . Nog volgens Abba in het fotoboek “The Official”, uitgegeven ter gelegenheid van hun overwinning van het Eurovisie songfestival 40 jaar geleden met de song Waterloo, werd de stijl van de band mede beïnvloed door wetten waarbij de kosten van de outfits alleen konden worden afgetrokken van de belastingen - indien de kostuums zo extravagant waren dat ze niet gedragen konden worden op straat. In 2007 werd Ulvaeus beschuldigd van het niet betalen van 85 miljoen kronen ( £ 7.9miljoen) aan de Zweedse belastingdienst tussen 1999 en 2005, en hij ging met succes in beroep tegen de beslissing. "Ik ben natuurlijk erg blij dat ik nu op papier heb dat ik altijd het juiste deed wat mijn belastingen betreft", zei hij na de overwinning in de rechtbank. Van belastingontduiking is Abba dus vrijgesproken, maar het blijkt nu dat ze wel de origineelste manier van belastingontwijking hadden gevonden: je zo extravagant mogelijk aankleden.

 
 

Engagement voor de ‘Ontwikkeling Index’: de rijke landen blijven teleurstellen.

Van het ‘Centrum voor Globale Ontwikkeling’ (CGD): “De rijke landen moeten nog een lange weg afleggen om hun politiek te verbeteren met betrekking tot de steun voor een eerlijke verdeling van welvaart in de wereld”. Er staan veel interessante dingen in dat rapport en wij lichten er hier een deel uit dat ons bijzonder interesseert: “De manier waarop de index berekend wordt, verbetert met de beschikbaarheid van nieuwe gegevens en met het groeiend inzicht in de verschillende manieren waarop rijke landen via hun beleid ontwikkeling beïnvloeden. In antwoord op de groeiende bezorgdheid omtrent de problemen die verbonden zijn met financiële geheimhouding, met corruptie en met illegale financiële stromen, vervangt een nieuwe ‘financiering component’ de vroegere ‘investering component’ en bevat hij voor het eerst gegevens uit de ‘Financiële Geheimhouding Index’. Finland, Zweden, Denemarken, Spanje en Polen (met hun doorzichtige financiële sectoren) scoren het hoogst wat betreft de ‘financiering component’. Zij bieden steun aan investeringen in ontwikkelingslanden en zijn lid van het ‘Initiatief voor Transparantie in de Grondstoffen Extraherende Industrieën’ (Extractive Industries Transparency Initiative (EITI)). Zwitserland, met de traditie van bankgeheim, is daarentegen bijzonder laag gerangschikt”.

 
 

Nobelprijswinnaar economie Shiller: "Bezuinigen is niet de oplossing voor crisis"

“Overheden slaan de plank mis met hun bezuinigingsbeleid. In de recessie moeten de uitgaven worden verhoogd om de economie te stimuleren”, zegt Robert Shiller, dit jaar winnaar van de Nobelprijs voor Economie. "Het bezuinigingsbeleid is een grote fout. We zouden met behulp van hogere belastingen de uitgaven, bijvoorbeeld aan infrastructuur, moeten verhogen om zo de economie te stimuleren. Maar kennelijk is het onmogelijk om belastingen te verhogen, vooral in de Verenigde Staten. In dat geval vind ik dat we ons niet zo druk moeten maken om de staatsschuld." Shiller won de Nobelprijs voor economie samen met twee andere economen voor onderzoek naar bubbels op de financiële markten. Die ontstaan volgens de Amerikaan als een epidemie, waarbij steeds meer mensen besmet raken door stijgende prijzen en verhalen in de media. "Mensen worden gedreven door spijt, jaloezie en twijfel. Dat zie je altijd en overal. Je wilt geen kans op een goede deal missen en je bent jaloers als iemand in één klap meer geld verdient dan jij met een jaar werken bij elkaar krijgt." Het grote probleem is dat mensen niet goed zijn in het voorspellen van prijzen. "In 2003 dachten mensen dat de huizenprijzen in de 10 volgende jaren met 12 procent per jaar zouden stijgen. Een fantastische investering dus. Maar de prijzen gingen vervolgens juist sterk omlaag. Dat had niemand verwacht", aldus de econoom, die niet nalaat aan te geven dat hij in 2005 publiekelijk voorspelde dat huizenprijzen in de VS zouden halveren. Maar ja, wat betekenen kritische Nobelprijswinnaars economie voor het beleid van politieke overheden? Vraag het aan Krugman en Stiglitz. Niets. Rien de rien.

 
 

Grootbanken pompen kapitaal in vuile energie

Sinds 2005 investeerden banken 165 miljard in vervuilende steenkoolindustrie ... Amerikaanse, Duitse en Belgische banken in top 10 5,1 miljard euro, dat bedrag investeerde Deutsche bank sinds 2005 - het jaar dat het Kyotoprotocol in werking trad - in steenkool. Deutsche Bank staat daarmee op de vijfde plaats van banken die geld pompen in de vervuilende energie. De top 5 bestaat geheel uit Amerikaanse banken als JPMorgan Chase en Citi. BNP Paribas staat op nummer 10 en ING op plaats 23.

De hoge notering is opmerkelijk gezien de communicatie van de banken, waarin zij graag hun groene en/of duurzame imago mogen benadrukken. De CO2-uitstoot door energie uit de door hen gesponsorde steenkoolindustrie is namelijk gigantisch. Gisteren waarschuwden wetenschappers nog dat de CO2-uitstoot fatale gevolgen heeft voor de verzuring van en daarmee het leven in oceanen.

 
 

Frankrijk ijvert voor een ‘Google’-taks op Europese schaal

De Fransen hebben genoeg van de manieren waarop Google en anderen met belastingkwesties omgaan. Een reeks initiatieven om met ‘digitale’ economie meer geld te incasseren heeft gefaald: onder meer gelobby bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) om de internationale belastingregelgeving te herschrijven, een andere poging bedoeld voor taks-online reclame en nog een andere voor taks mobile systemen die men kan koppelen aan het internet. Frankrijk heeft ook het idee opgegeven van een heffing van nationale taks op de technologiesector, terecht concluderend dat het alleen maar tot eigen nadeel zou leiden. Het laatste plan dat voor het eerst vorige maand werd geopperd en dat publiek gemaakt werd op een conferentie in Parijs (in een poging van de Franse regering om er meer steun voor te krijgen), is ambitieuzer. Frankrijk oefent druk uit opdat de ganse Europese Unie een minimum van taks op de ondernemingen in de digitale sector zou goedkeuren. Het voorstel met betrekking tot de digitale economie zal later deze maand formeel op een EU-top ingediend worden. Details daarover zijn schaars maar een nieuwe continentale taks zou de problemen wegwerken die het gevolg zijn van de verschillen in regelgeving en belastingregimes tussen de landen. Het voorstel zou ook doorgedrukt kunnen worden zonder interferentie van de Verenigde Staten die erg gekant zijn tegen “bemoeizuchtige Europese bureaucraten die hun succesvolle ondernemingen in de greep zouden nemen”.

 

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 |...

Nieuws overnemen uit deze rubriek - RSS lijn [2.0] RSS lijn [Nieuws overnemen uit deze rubriek]

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.